MATPAPPAN

Storkok

IMG_3241

Vad passar bättre en söndag än storkok! Denna vecka köpte vi ett storpack blandfärs. Av denna lagades en gemensam bas som ingår i tre kommande rätter, lasagne, köttfärssås och spaghetti, och chili con carne.

 

Ingredienser:

1,6 kg blandfärs

2 morötter

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 puck fond du chef, beef

1 msk rapsolja

1 tsk kinesisk soja

1 krm svartpeppar

2 msk tomatpuré

 

Gör så här:

Riv morötter och gul lök

Värm rapsolja på medelvärme

Fräs morot och gul lök

Pressa ned vitlöksklyftorna

Fräs färsen tillsammans med lök och morot

Tillsätt fond, soja, peppar och tomatpuré

Låt puttra 20 minuter

IMG_3242

Idag hade jag båda barnen som hjälpredor i köket, eller snarare sällskap och åskådare…

 

Efter att färsen puttrat så fördelades den till två kastruller, en till köttfärssås/lasagne och en till chili con carne.

 

Chili con carne:

400 gr färsblandning

1 burk vita bönor i tomatsås

1 dl chilisås

Tillsätt ingredienserna i färsblandningen och låt puttra samman

 

Köttfärssås:

1200 gr färsblandning

2 burkar krossade tomater a’ 400 gr

Tillsätt tomaterna i färsblandningen och låt puttra samman

Ta över en tredjedel av blandningen till en mindre kastrull för lasagne

Tillsätt:

0,5 dl chilisås

1 msk kalvfond

1 dl matlagningsgrädde

2 burkar champinjoner a’ 170 gr

Låt allt puttra samman, ju längre tid desto mer smaker framträder.

 

Lasagne färs:

En tredje del av förs och tomatblandning, se ovan

Tillsätt:

0,5 dl ketchup

0,5 dl chilisås

1 tsk torkad basilika

Låt puttra samman och förvara färsen på lämpligt vis inför tillagning av lasagne

IMG_3244

Tre snabblagad rätter som puttrar samman var för sig!

 

Återkommer med fortsättningen kring de tre rätterna, tillbehör och familjens omdöme.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats