Vad passar bättre en söndag än storkok! Denna vecka köpte vi ett storpack blandfärs. Av denna lagades en gemensam bas som ingår i tre kommande rätter, lasagne, köttfärssås och spaghetti, och chili con carne.
Ingredienser:
1,6 kg blandfärs
2 morötter
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 puck fond du chef, beef
1 msk rapsolja
1 tsk kinesisk soja
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
Gör så här:
Riv morötter och gul lök
Värm rapsolja på medelvärme
Fräs morot och gul lök
Pressa ned vitlöksklyftorna
Fräs färsen tillsammans med lök och morot
Tillsätt fond, soja, peppar och tomatpuré
Låt puttra 20 minuter
Idag hade jag båda barnen som hjälpredor i köket, eller snarare sällskap och åskådare…
Efter att färsen puttrat så fördelades den till två kastruller, en till köttfärssås/lasagne och en till chili con carne.
Chili con carne:
400 gr färsblandning
1 burk vita bönor i tomatsås
1 dl chilisås
Tillsätt ingredienserna i färsblandningen och låt puttra samman
Köttfärssås:
1200 gr färsblandning
2 burkar krossade tomater a’ 400 gr
Tillsätt tomaterna i färsblandningen och låt puttra samman
Ta över en tredjedel av blandningen till en mindre kastrull för lasagne
Tillsätt:
0,5 dl chilisås
1 msk kalvfond
1 dl matlagningsgrädde
2 burkar champinjoner a’ 170 gr
Låt allt puttra samman, ju längre tid desto mer smaker framträder.
Lasagne färs:
En tredje del av förs och tomatblandning, se ovan
Tillsätt:
0,5 dl ketchup
0,5 dl chilisås
1 tsk torkad basilika
Låt puttra samman och förvara färsen på lämpligt vis inför tillagning av lasagne
Tre snabblagad rätter som puttrar samman var för sig!
Återkommer med fortsättningen kring de tre rätterna, tillbehör och familjens omdöme.
Senaste kommentarer