MATPAPPAN

Långlagad nötbog

IMG_3224

Långlagad nötbog tillsammans med kokt potatis, gräddsås, haricot verts, plommonchutney och inlagd squash.

 

Ingredienser:

1 kg nötbog

1,5 dl rödvin

0,5 dl balsamvinäger

1 burk kantareller

0,5 tsk rörsocker

1 msk tomatpuré

1 lagerblad

3 vitlöksklyftor

2 charlottenlökar

Salt och svartpeppar

3 dl vispgrädde

Vetemjöl

2 msk kalvfond

IMG_3211

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader

Hacka charlottenlök, vitlök och kantareller

Lägg ned i grytan

Tillsätt tomatpuré, rödvin, balsamvinäger, lagerblad och rörsocker i grytan

Rör runt ingredienserna i grytan

Salta och peppra nötbogen runt om

Lägg ned nötbogen ovanpå blandningen i grytan

IMG_3212

Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen

Låt grytan stå i ugnen 8 timmar

 

Ta ut grytan från ugnen

IMG_3222

Lyft försiktigt ur köttet och låt det vila i folie under tiden såsen tillagas

 

Sås:

Sila ned vätskan från grytan i en mindre gryta

Koka upp och låt vätskan reduceras

Tillsätt grädde och kalvfond

Låt koka upp

Red såsen med vetemjöl till önskad konsistens

 

Omdöme:

Gott och saftigt kött blev resultatet efter den låga temperaturen under lång tid i ugn. Såsen var smakrik och tillsammans med kokt potatis kan det aldrig bli fel. August bytte ut plommonchutneyn mot lingonsylt, det var ett klokt val! Plommonchutneyn tillsammans med de andra smakerna blev just för mycket smak.

Att August gillade middagen var tydlig, köttet åts upp först!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats