Långlagad nötbog tillsammans med kokt potatis, gräddsås, haricot verts, plommonchutney och inlagd squash.
Ingredienser:
1 kg nötbog
1,5 dl rödvin
0,5 dl balsamvinäger
1 burk kantareller
0,5 tsk rörsocker
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
3 vitlöksklyftor
2 charlottenlökar
Salt och svartpeppar
3 dl vispgrädde
Vetemjöl
2 msk kalvfond
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader
Hacka charlottenlök, vitlök och kantareller
Lägg ned i grytan
Tillsätt tomatpuré, rödvin, balsamvinäger, lagerblad och rörsocker i grytan
Rör runt ingredienserna i grytan
Salta och peppra nötbogen runt om
Lägg ned nötbogen ovanpå blandningen i grytan
Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen
Låt grytan stå i ugnen 8 timmar
Ta ut grytan från ugnen
Lyft försiktigt ur köttet och låt det vila i folie under tiden såsen tillagas
Sås:
Sila ned vätskan från grytan i en mindre gryta
Koka upp och låt vätskan reduceras
Tillsätt grädde och kalvfond
Låt koka upp
Red såsen med vetemjöl till önskad konsistens
Omdöme:
Gott och saftigt kött blev resultatet efter den låga temperaturen under lång tid i ugn. Såsen var smakrik och tillsammans med kokt potatis kan det aldrig bli fel. August bytte ut plommonchutneyn mot lingonsylt, det var ett klokt val! Plommonchutneyn tillsammans med de andra smakerna blev just för mycket smak.
Att August gillade middagen var tydlig, köttet åts upp först!
Senaste kommentarer