Kvällens middag blev en skinkstek som bland annat puttrade tillsammans med Grebbestads IPA. Steken serverades med kokt potatis, sås, sallad samt lingonsylt och inlagd squash. Riktigt god middag där såsen var höjdpunkten.
Ingredienser::
1 kg skinkstek
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 röda äpplen
1 pkt bacon
1 msk kalvfond
3 lagerblad
0,5 msk kinesisk soja
1 krm vitpeppar
1 krm malen ingefära
33 cl Grebbestad IPA
Till såsen:
Vätskan från grytan
1 dl matlagningsgrädde
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 dl kallt vatten
2 msk vetemjöl
Gör så här:
Strimla bacon och fräs i en gryta
Dela morot, lök, vitlök och äpple i grova bitar och fräs tillsammans med bacon några minuter
Tillsätt peppar och ingefära
Tillsätt öl, soja, lagerblad och fond
Låt koka upp
Lägg skinksteken i grytan
Låt steken puttra under lock på medel till medelssvag värme i 2 timmar, vänd på steken efter halva tiden
Lyft ur steken ur grytan och låt den vila i folie
Sås:
Sila ner vätskan i en ny mindre gryta
Tillsätt matlagningsgrädde, vispgrädde och fond
Koka upp
Blanda vatten och mjöl i ett glas
Red av såsen till önskad konsistens
Skär upp köttet och servera det med sås och övriga tillbehör.
Omdöme:
Som jag nämnde ovan så var det en god middag med riktigt god sås, Carro instämde i mitt omdöme! Såsen är värd en extra rad, det blev nästan en ciderkaraktär rent smakmässigt, misstänker att det beror på äpplena i kombination med en smakrik IPA.
August åt en stor portion och fick påfyllning av sås och kött (såklart även lite extra lingonsylt som är en favorit). Han är oftast varierad i vad han gillar att äta och det är kul för mig som lagar maten att han uppskattar den!
Alfred åt/smakade en puré på potatis och morötter. Tyvärr tror jag att viss trötthet påverkade aptiten.
Senaste kommentarer